Beginnen met adverteren

Waar vroeger de Gouden Gids werd opengeslagen om te achterhalen welke kapsalons en chocoladewinkels in de stad zijn, heeft Google het nu overgenomen. Je hoeft maar een paar woorden in te tikken om in één oogopslag de nodige informatie te vinden. Omdat het gros van de mensen online zoekt naar de beste kapper of de lekkerste chocolade bonbons in de stad, waarom zou jij er niet voor willen zorgen dat ook jouw bedrijf beter vindbaar wordt en een groter bereik krijgt binnen jouw doelgroep? Aan de hand van de volgende basispunten over digitaal adverteren kun je bepalen of deze manier van adverteren bij jou en je bedrijf past.

Digitaal advertenties plaatsen kan om verschillende redenen gedaan worden. Als je een passie hebt in het maken van authentieke Belgische chocolade bonbons en je hebt een lokale winkel geopend om ze te verkopen, dan wil je misschien dat zoveel mogelijk mensen erachter komen dat jouw winkel er is en dat ze bij jou terecht komen om bonbons te kopen. Via de volgende stappen zul je uiteindelijk tot dit doel komen.

De eerste stap is dat je een verhaal weet te vertellen over jouw product en wat deze onderscheidt van andere Belgische bonbons. Met jouw unieke verhaal kun je mensen kennis laten maken met jouw product en probeer je zoveel mogelijk mensen te bereiken die binnen jouw doelgroep van belang zijn. Als meer mensen jouw verhaal hebben gehoord en kennen, wil je in de volgende stap dat ze je onthouden en dat ze nadenken over jouw product. Ze hoeven niet gelijk in de winkel te staan, maar zullen wel overwegen om een keer binnen te stappen. Om deze overweging te versterken, probeer je de mensen aan te sporen een volgende stap te nemen, bijvoorbeeld door zich online te registreren of door je online te volgen. In de laatste stap probeer je er voor te zorgen dat de mensen die jou kennen of volgen, daadwerkelijk een aankoop doen. Je kunt naast je fysieke winkel een online webshop met chocoladebonbons openen. In ieder geval heb je bij het digitaal adverteren de nodige stappen genomen om tot dit einddoel te komen.

online marketing wat doe je

Voordelen van digitaal adverteren

Nu je in het kort weet wat de stappen zijn, waarom zou je met jouw bedrijf je laten onderdompelen in de wereld van online marketing? Nou, het heeft de volgende voordelen:

 • Je kunt jouw advertentie laten zien aan een specifieke doelgroep die wordt bepaald door geavanceerde targetingopties op de bezoeker toe te passen. Dit gebeurt op basis van locatie, leeftijd, geslacht en interesses. Als je via Facebook adverteert, heb je meer targetopties, doordat Facebook kan kijken naar bijvoorbeeld de activiteiten, het koopgedrag en het apparaatgebruik van de bezoeker. Een specifieke doelgroep vergroot de kans dat het aantal mensen dat jouw advertentie ziet, ook doorklikt.

Voor jouw chocoladewinkel kun je bepalen wat voor klanten je wilt ontvangen en waarmee jij denkt dat je het dichtst bij jouw doel komt. Je zou kunnen zeggen dat mensen van alle leeftijden en met allerlei interesses allemaal wel van chocolade houden en dus welkom zijn in de winkel. In je online advertentie kun je dan een heel brede doelgroep targeten. Je kan daarnaast ook nadenken over welke mensen eerder op jouw advertentie reageren. Misschien zijn er mensen die affiniteit hebben met bakken en bakproducten en daardoor eerder geïnteresseerd zijn in chocoladebonbons. Of mensen die veel daten of een prille relatie hebben, zullen de beste chocoladebonbons voor hun date of geliefde willen vinden. Door specifieke doelgroepen samen te stellen, kun je testen welke type klant het meest reageert op je advertenties. Van daaruit  werk je vervolgens toe naar een gerichtere campagne waarmee je het dichtst bij jouw doel komt.

 • Als je een online advertentiecampagne opzet, heb je ten allen tijde jouw budget en de planning in de hand. Je kunt precies bepalen wat je wilt uitgeven en je kunt je budget bijstellen. Ook kun je zelf bepalen hoe de advertentie ingedeeld wordt en op welk moment je wilt dat de bezoeker de advertentie tegen kan komen.
 • Een laatste belangrijke voordeel is dat je voortdurend alle gegevens kunt bijhouden over jouw campagne. Je kan precies zien op welk moment jouw advertentie online komt, hoeveel mensen de advertentie gezien kunnen hebben en hoeveel mensen erop geklikt hebben. Facebook maakt gebruik van pixels die laten zien of iemand na het zien van je advertentie heeft doorgeklikt en de actie heeft uitgevoerd die jij wilt zien. Advertenties die het beoogde effect niet tonen, kun je uitschakelen en andersom kun je meer budget steken in een goedlopende advertentie.

"Als je een online advertentiecampagne opzet, heb je ten allen tijde jouw budget en de planning in de hand."

Als je met je onderneming besluit om online te gaan adverteren, zul je in het proces allerlei marketing gerelateerde termen tegenkomen. Misschien ken je ze al, hieronder staat een overzicht:

 1. Bij het plaatsen van een online advertentie worden de volgende onderdelen behandeld: Het advertentiemateriaal waarin de boodschap door middel van afbeeldingen, video’s en/of tekst wordt overgebracht. Targeting is eerder al genoemd en bepaalt de doelgroep die de advertentie kan zien. De advertentie kan worden geplaatst onder de zoekresultaten van Google, in het nieuwsoverzicht van Facebook of op een websitepagina.

Naast jou zullen ook andere chocolatiers of ondernemers die adverteren binnen jouw doelgroep hun advertentie op hetzelfde moment willen tonen. Voor die ene plaatsing is plek voor één advertentie, dus bied je een bedrag die je daarvoor wilt betalen. Of jouw advertentie wordt geplaatst, hangt niet alleen af van het hoogste bod, maar ook van de kwaliteit van de advertentie en website achter de advertentie. Je hebt een budget opgesteld voor de totale advertentiecampagne en je kunt plannen hoe lang de looptijd van jouw campagne zal zijn.

 1. Wanneer je je advertentie gaat maken, zijn de volgende termen belangrijk: van tevoren bepaal je wat jij met je campagne wilt bereiken en wat de advertentiedoelstelling is. In eerste instantie wil je jouw chocoladewinkel op de kaart brengen en je verhaal vertellen, om op lange termijn je omzet te verhogen. Je stemt je advertentie af op je doelgroep en zult dus de targeting moeten bepalen. Je kan ook je advertentie laten tonen aan mensen die eerder al op jouw site of pagina zijn geweest. Je maakt dan gebruik van remarketing of retargeting en zorgt ervoor dat de bezoeker die jou al kent, door de advertentie opnieuw geprikkeld wordt.
 2. Op een online markt zul je tegen concurrenten bieden, om jouw advertentie online te krijgen. Wanneer Jan een site bezoekt met advertenties, wordt gekeken naar zijn eigenschappen en wordt bepaald welke boodschap het interessantst zal zijn voor Jan om te zien. Aan de hand van deze targets zullen de advertenties die ervoor in aanmerking komen, met elkaar concurreren en Jan willen bereiken. Van tevoren heb je een bod geplaatst en deze bepaalt samen met de kwaliteit van de advertentie of jij de winnende advertentie bent die Jan te zien krijgt.
 3. Nu jouw advertentie gemaakt, geplaatst en getoond is, wil je weten of jouw advertentie het gewenste effect heeft. In de statistieken kun je een heel aantal gegevens bijhouden,
  • het aantal weergaven (Facebook kijkt naar de aantal keren dat de advertentie voor het eerst op een scherm is getoond),
  • het aantal keer dat op jouw advertentie geklikt is,
  • je krijgt de doorklikratio (CTR) wanneer je het aantal ontvangen klikken deelt door het aantal weergaven,
  • het bereik is het aantal mensen dat jouw advertentie heeft gezien,
  • de frequentie is het gemiddelde van het aantal keer dat de advertentie per persoon is gezien,
  • CPM is de gemiddelde kosten voor 1000 weergaven,
  • CPC (Cost per Link Click) is de gemiddelde kosten wanneer iemand op een advertentie klikt, bepaald door het totale budget te delen door het aantal klikken,
  • Bij het maken van je advertentie heb je een doelstelling bepaald. Wanneer deze tijdens de campagne wordt behaald en een klant voltooit een actie, spreek je van conversies.
  • Een persoon kan bij jouw product of dienst zijn gekomen via een andere weg, bijvoorbeeld via een folder in een nabijgelegen supermarkt en daarna zag hij jouw online advertentie. In zulke gevallen wordt de bijdrage aan het aansporen tot een aankoop toegeschreven aan deze vorm van marketing.
online adverteren wat levert het op

Wat levert het op voor mijn bedrijf?

Je hebt nu de stappen gezien voor het opstellen van een online advertentie en je weet welke termen je in het proces tegen gekomen. Maar dan het belangrijkste: wat levert het op voor mijn bedrijf? Je wilt kunnen zien of de campagne die je hebt opgezet succes heeft. Met de inzichten in je resultaten kun je bepalen of je volledig profiteert van de campagne, of het rendement op advertentie-uitgaven (ROAS) hoog genoeg is.

"Kijk of je met je gestelde budget volledig profiteert van de campagne, dus of je advertenties bijvoorbeeld door de veilingen komen."

Een paar maanden geleden ben je naast je fysieke winkel een webshop begonnen waar je jouw chocoladebonbons verkoopt. Gemiddeld zijn er 10 mensen per dag die online een bestelling plaatsen. Dit aantal wil je omhoog brengen, dus je besluit online te gaan adverteren. Zo gezegd, zo gedaan. De campagne, waar je €20,- aan besteed hebt, is afgelopen en jouw advertentie is aan 10.000 mensen getoond. Een maand nadat de campagne is gestopt, heb je gemiddeld 25 online bestellingen per dag. Dat betekent dat je per klant 20/25 = tachtig cent hebt uitgegeven. Je startte met 10 mensen per dag en eindigde met 25 mensen plus 20 euro aan advertentiekosten.
Naast bovenstaande uitgaven die je hebt gemaakt, de CPC, is het belangrijk te zien of de van tevoren gestelde doelstellingen hebt behaald. De gedefinieerde targeting kun je vergelijken met de mensen die jouw advertentie hebben gezien. Wijkt dit van elkaar af, dan moet je jouw target bijstellen en mogelijk specifieker maken. Kijk daarnaast ook of je met je gestelde budget volledig profiteert van de campagne, dus of je advertenties bijvoorbeeld door de veilingen komen.

Tot slot kun je er in de toekomst voor kiezen vaker online campagnes op te zetten. Dan kun je goed gebruik maken van je eerder ervaringen. Je kunt de doelgroep, de vormgeving van de advertenties en de looptijd en budget van je campagne bijstellen om je volgende campagne te verbeteren en er een hoger rendement uit te halen.

Dus wil jij groeien met jouw chocoladewinkel en meer mensen kennis laten maken met die ene speciale bonbons? Overweeg dan om een online advertentie te maken en je doelen via de online weg te halen. Wij helpen je daar uiteraard graag bij. Neem hiervoor gerust eens contact met ons op.

Brandmerck

Brandende vragen? Neem contact op.

Of bel: 085-5800317

Wij werken met de besten

google partner logo 2022 brandmerck